Overgang en voeding
Heb je last van overgangsklachten, blijf er niet mee rondlopen! Veel vrouwen denken dat overgangsklachten er nu eenmaal bijhoren en dat er niets aan te doen is. Gelukkig is er wel wat aan te doen! Aanpassingen in je voeding en leefstijl helpen overgangsklachten te verminderen.
De begeleiding richt zich op overgangsklachten maar ook op afvallen tijdens of na de overgang. Afhankelijk van jouw klachten wordt een persoonlijk advies opgesteld. Wil je afvallen, kies dan voor een uitgebreide begeiding middels het totaalpakket.
Hulp bij overgangsklachten:
- Gezonde voeding in de overgang houdt je lichaam fit, zodat het beter bestand is tegen de gevolgen van hormonale schommelingen.
- Bepaalde voedingsmiddelen versterken overgangsklachten.
- Bepaalde voedingsmiddelen helpen tegen overgangsklachten.
- Isoflavonen uit voeding kunnen helpen overgangsklachten te verminderen.
- Verminderen van stress. Tijdens de overgang ben je extra gevoelig voor stress. Stress verergert de overgangsklachten.
- Regelmatig bewegen helpt overgangsklachten te verminderen.
- Herkenning en erkenning van je overgangsklachten.
Herkenning overgangsklachten
Doordat er weinig over wordt gesproken, ook niet door vrouwen onderling, hebben nog steeds veel vrouwen geen idee waar die plotselinge verschijnselen als stemmingswisselingen, onrust en gepieker vandaan komen. Ze herkennen hun klachten niet altijd als overgangsklachten, zeker niet als het om psychische klachten gaat. Ook artsen niet trouwens – maar al te vaak wordt gedacht dat vrouwen last hebben van een depressie of burnout.
Lichamelijke overgangskachten
- Opvliegers – plotselinge warmte-aanvallen, die wel drie tot vijf minuten kunnen duren, waarbij het zweet je letterlijk uitbreekt. ’s Nachts leidt dit tot doorweekte lakens, met alle vervelende gevolgen voor de nachtrust van dien. Stress, bepaald (sterk gekruid) eten en drinken (alcohol! koffie!) kunnen van invloed zijn op het vóórkomen van opvliegers.
- Veranderingen in de menstruatie – niet alleen de cyclus, ook de manier van menstrueren verandert: van ineens heel zwaar bloedverlies tot juist heel weinig.
- Vaginale veranderingen – door de verminderde oestrogeenproductie wordt het slijmvlies van de schaamlippen en de vagina, maar ook dat van de baarmoeder en de blaas, dunner, minder elastisch, stugger en kwetsbaarder. Dat kan tot leiden tot klachten als pijn, bijvoorbeeld bij vrijen, en jeuk.
- Urineverlies
- Blaasontstekingen
- Gewichtstoename
- Pijn in je gewrichten
Psychische overgangsklachten
- Stemmingswisselingen – het ene moment sta je opgewekt in de keuken een uitje te snijden, het volgende scheld je je man uit die vriendelijk komt vragen hoe laat het eten klaar is. Terwijl hij afdruipt, vraag je je verbijsterd af wat er in je is gevaren.
- Depressieve gevoelens – de overgang is ook vaak een periode van rouw. Je vruchtbare leven is voorbij, je eventuele kinderen gaan het huis uit. Wie ben jij nog? • Geheugen- en concentratiestoornissen – vergeetachtigheid – dit kan je parten spelen op je werk. Multitaskte je er tot voorheen lustig op los, ineens lukt dat – misschien ook door slaapgebrek? – niet meer. Daardoor kun jij – of je werkgever of je huisarts – gaan denken dat je een burnout hebt.
- Minder zin in seks – je hoofd staat er niet naar, je libido neemt soms af en soms doet het gewoon pijn.